Reumaatikon jalkojenhoito

Yleisin reumasairauksista on nivelrikko, joka yleisimmin kehittyy alaraajoissa lonkkiin, polviin ja isovarpaan tyviniveleen.

Tulehduksellisten reumasairauksien nivelreuman ja nivelpsorin yhteydessä ilmenee myös tyypillisesti oireita alaraajoissa.

Lähes kaikissa reumasairauksissa kipu on tavallinen oire, joka rajoittaa liikunta- ja toimintakykyä. Kipu voi vaihdella paljon lyhyen ajan sisällä. Nivelten ollessa tulehdustilassa ei täysipainoinen liikkuminen ole aina mahdollista. Liikkuvuuden säilyttäminen ja lihasten pitäminen vahvoina on kuitenkin reumahoidon kulmakiviä.

Tulehduksellisissa reumasairauksissa vastustuskyky on alentunut, jolloin infektioriski on suurentunut. Esim. haavaumat saattavat infektoitua helpommin. Sen vuoksi pienetkin ihorikot on syytä huomioida ja hoitaa.

Jalkojen omahoito on keskeisessä roolissa reumasairauksien kokonaishoidossa. Silloin, kun jaloissa ilmenee asentomuutoksia, on jalkojen iho- ja kynsimuutosten ehkäisyyn ja hoitoon kiinnitettävä erityistä huomioita.

Normaaleja kynsiä voi lyhentää itse. Jos käsien puristusvoima ei riitä kynsien leikkaamiseen saksilla voi kynsiä lyhentää viilaamalla. Paksuuntuneiden kynsien lyhentäminen ja ohentaminen kannattaa jättää jalkojenhoitajan tehtäväksi. Varpaan välit on hyvä kuivata huolellisesti pehmeällä pyyhkeellä, jotta vältytään varpaan välien hautumilta. Sukkamateriaalien valintaan on hyvä kiinnittää myös huomiota.

Reumasairauksissa kenkien merkitys korostuu. Jalkaan huonosti istuva kenkä voi aiheuttaa jalkakipuja, alaraajojen kuormitus- ja asentomuutoksia sekä infektioille altistavia iho- ja kynsimuutoksia.

Omahoidossa pätee samat säännöt kuin yleensäkin jalkojen hoidossa. Pese jalat, kuivaa huolellisesti, varsinkin varpaiden välit, rasvaa ihoa säännöllisesti. Rasvaus pitää ihon joustavana, ehjänä ja puolustuskykyisenä, myös kynnet voi rasvata. Ainoastaan varpaiden välit jätetään rasvaamatta hautumavaaran vuoksi.

Käänny jalkojenhoitajan puoleen jos / kun jalkojen omahoito vaikeutuu.