Hyvien työkenkien ominaisuudet ovat pitkälti samoja kuin vapaa-ajan kenkienkin.

Hyvän työkengän tehtävä on suojella jalkoja työhön liittyviltä riskeiltä.

Hyvät työjalkineet ovat sopivan kokoiset, varpailla on kengässä tilaa liikkua. Pohja on päkiästä taipuva, jolloin kenkä aktivoi jalkaterän niveliä ja lihaksia, jonka kautta työturvallisuus lisääntyy. Kengän ollessa ns. kiertolöysä, jalkaterä pääsee kengässä liikkumaan normaalisti ja jalka kuormittuu tasaisesti. Kengän sisäpohjan olisi hyvä olla suora, jolloin kenkä mahdollistaa myös pohjallisten käytön. Suora sisäpohja pitää jalan nivelet ja lihakset aktiivisina. Kenkien kiinnitysten on hyvä olla säädettävät. Kenkämateriaaleissa kannattaa suosia hyvin hengittäviä materiaaleja. Työkengän korkojen olisi hyvä olla alle 2 cm. Matalat korot ehkäisevät alaraaja- ja jalkakipuja. Kevyet kengät tukevat jaksamista, kun askel on kevyempi.

Turvajalkineet ovat usein kovat joustamattomat eivätkä hengitä. Jalat ovat turvakengissä kovilla. Turvajalkineet ovat normaaleja kenkiä painavammat, mikä lisää jalkaterille tulevaa kuormaa. Turvajalkineissa jalka hikoilee, kantapäihin ja päkiään saattaa syntyä kovettumia. Jos jalkoja ei säännöllisesti hoida rasvaamalla, saattaa kantapäät halkeilla ja olla hyvin kipeät. Kenkien joustamattomuus altistaa jalkaa myös kivuille.

Tänä päivänä on turvajalkineiden valmistuksessa kiinnitetty jo hyvin huomiota jalkaterveyttä silmällä pitäen. Turvakenkiä valmistetaan hengittävistä materiaaleista ja pohjaan on pyritty saamaan joustoa, onpa kenkien painoonkin pyritty vaikuttamaan käyttäjäystävällisesti.

Turvajalkineet nimensä mukaisesti suojelevat jalkoja työtapaturmilta, niissä on mm. kärkivahviketta varpaiden suojaksi, pistosuojaa ja ne kestävät kovaakin kuumuutta.

Turvakenkiä työssään käyttävän onkin hyvä vähän vertailla eri valmistajien kenkiä keskenään ja sovittamalla löytää omalle jalalle sopivin kenkä.