Kynsisieni on hyvin yleinen vaiva, niin nuorilla kuin vanhemmillakin. Yleiset suihkutilat ovat otollisia paikkoja kynsisienen leviämiselle. Jalkojenhoitaja osaa epäillä kynsisienitartuntaa kynnen nähdessään ja kynttä käsiteltäessä, mutta varmuuden kynisienestä saa ainoastaan lääkärin lähetteellä laboratorionäytteellä, joka rapsutetaan kynnen pinnasta. Ennen näytteenottoa on hyvä käydä jalkojenhoitajalla. Jalkojenhoitaja poistaa hiomalla kynnen kovaa pintaa, jolloin näyteestä saadaan varvemmin oikea tulos. Aina kaikki värimuutokset kynnessä eivät kuitenkaan ole kynsisientä, on myös muita sairauksia, jotka muuttavat kynnen ulkonäköä ja rakennetta.

Kynsisienen hoito vaatii paljon kärsivällisyyttä ja se on erittäin pitkäjänteistä työtä. Muutaman viikon hoito ei vielä poista kynsisientä. Kynsisienen hoidossa käytetään lääkäriltä saatavaa sisäistä lääkitystä, joka kestää yleisimmin noin 3-6 kuukautta. Lääkitys ei sovi kaikille, ei varsinkaan ikäihmisille, jos henkilöllä on jo muitakin lääkkeitä. Lääke vaikuttaa maksaan , jonka vuoksi maksa-arvoja on hyvä seurata. Kynsisienen hoitoon on myös itsehoito”lääkkeitä”. Osa ihmisistä saa apua teepuuöljystä, toinen pihkalakasta, itse myyn hoitolassa kynsisienisuihketta, jossa vaikuttavana aineena on teepuuöljyä ja spiraleen leväuutetta. Tuolla tuotteella on saatu lupaavia tuloksia kynsisienen hoidossa, toki täytyy muistaa, että jokainen on yksilö ja se mikä toimii toisella ei välttämättä toimi toisella. Tuote on kuitenkin kokeilemisen arvoinen, sen verran positiivisesti olen sen näyttänyt vaikuttavan. Tuote lupaa tuloksia 28 viikon käytön jälkeeen. Hoidon lisäksi on hyvä muistaa pestä sukat ja kengät 60 asteen lämpötilassa. Kenkiä ei aina voi pestä, mutta pohajlliset ainakin kannattaa vaihtaa ja kenkiin voi suihkuttaa jalka- ja kenkädeodoranttia, jonka antimikrobiset ainesosat suojaavat ja ennaltaehkäisevät sieni-infektioilta. Sitä voi myös suihkauttaa jalkaan uimahallissa käydessä. Tuota suihketta löytyy myös hoitolastani.

Parhaiten itsehoitoaineet toimivat, kun kysnisieni-infektio on vielä tuore ja kynsisienen vaurioittama kynsialue on suht pieni. Kynsisienen hoidossa tärkeää on myös säännölliset jalkojenhoitajalla käynnit, jolloin poistetaan mahdollisimman paljon kynsisienen vaurioittamaa kynttä.

Televisiossa pyöri yhteen aikaan mainos kynsisienituotteesta mainoslauseella ”näkyviä tuloksia 7 päivässä”. Itse suhtaudun tuohon pienellä varauksella, minusta se tuntuu enemmän asiakkaan harhaanjohtamiselta. Maltti on valttia kynsisienen hoidossa 🙂