Normaali jalan kaari
Normaalikaarisessa jalassa koko jalkapohja kuormittuu tasaisesti sisäkaarta lukuun ottamatta.
Korkeakaarinen jalka
Kaarijalka on synnynnäinen, mutta aiheuttajana voi olla myös neurologinen sairaus. Korkeakaarisessa jalassa jalan ulkosyrjä ei kuormitu olleenkaan tai kuormittuu hyvin vähän.
Kaarijalassa jalan sisäkaari on korkea ja jalkapöytä rintava. Painopiste askeltaessa kantapäällä ja päkiällä, josta johtuen iho kovettuu, myös känsät ovat yleisiä päkiällä. Ykkös- ja kakkosvarpaan välistä lähtee monesti ns. känsänauha. Ulkosyrjä kuormittuu ja on altis nilkan nyrjähdyksille.
Iän myötä myös jalan poikittaiskaari laskeutuu, joka aiheuttaa päkiän levenemistä ja varpaiden vetäytymistä koukkuun eli ns. vasaravarpaita.
Kaarijalka on rakenteeltaan yleensä jäykkä ja altis rasitusvammoille. Pohjelihakset ja jalkapohjien kantakalvot ovat kireät. Kaarijalka aiheuttaakin yleensä kiputiloja jalkapohjan särkyinä ja jalkaterän jäykkyytenä. Jalat myös väsyvät helposti.
Jalan koko saattaa iän myötä muuttua, kun jalan holvikaari laskeutuu.
Poikittaiskaaren laskeuduttua ja päkiän painetta helpottamaan apu löytyy erilaisista päkiäpehmusteista tai puolipohjallisista, jossa on ns. päkiäpelotti.
Säännöllinen jalkojen rasvaus pitää ihon joustavana ja ehkäisee kovettumien ja känsien muodostumista. Oikeanlainen jalkajumppa vahvistaa jalkojen pieniä lihaksia ja tukee jalan poikittaiskaarta. Jalkaterän ja pohkeen lihaksien venyttely on myös hyvä ottaa arkirutiineihin.
Kenkiä valitessa on huomioitava kengän hyvä vaimennus ja riittävä tila.
Lattajalka
Kaikilla on syntyessään lattajalka. Jalan muoto alkaa muuttumaan kouluiän paikkeilla. Lattajalka on kaarijalan vastakohta. Askeltaessa koko jalkapohja koskettaa alustaa, pitkittäinen jalkaholvi on laskeutunut. Synnynnäinen lattajalka on joustava, pohjallisista ei yleensä silloin ole hyötyä. Lattajalka on toiminnallisesti vähäoireisempi kuin kaarijalka.
Lattajalat saattavat olla myös kivuliaat, mutta silloin ne ovat yleensä syntyneet vasta aikuisiällä. Jalan madaltumista aiheuttavat ylipaino ja seisomatyö. Taustalla voi olla reumasairaus, neurologiset häiriöt, nilkan alueen tai jalkaterän vammat. Lattajalka saattaa aiheuttaa ongelmia myös selässä.
Jalat väsyvät helposti ja kipua saattaa esiintyä sisäkaaressa ja nilkoissa. Kävellessä jalkaterät kääntyvät ulospäin ja kengät ovat ns. linttaan astutut.
Kenkien hankinnassa on hyvä ottaa huomioon kantaosan tukevuus. Jalan sisäsyrjällä tulisi olla myös tukea.
Lattajalka tykkää myös säännöllisestä jalkajumpasta.