Ihmisen ikääntyessä alaraajojen verenkierto heikkenee aiheuttaen ihon ohenemista, jalkojen turvottelua ja kynsien paksuuntumista. Ohut iho on altis vaurioille, sen vuoksi jalkojen ihon säännöllinen rasvaus on tärkeää. Rasvaus auttaa pitämään ihon joustavana ja vahvempana.

Ihmisen ikääntyessä haasteita jalkojen omahoitoon aiheuttavat kehon liikeratojen lyheneminen, näön ja käsien lihasvoiman heikkeneminen. Omiin jalkoihin ja varpaisiin ylettyminen kynsien leikkaamiseksi vaikeutuu. Paksuuntuneita kynsiä on mahdoton leikata normaaleilla kynsisaksilla. Kynsisakset saattavat livetä paksusta kynnestä ihoon aiheuttaen verta vuotavan haavan. Jos jalkojen verenkierto on heikentynyt, paranevat haavat hitaammin.

Hyviin kenkiin kannattaa satsata. Kenkien tehtävä on suojata jalkateriä. Hyvillä kengillä voi myös vakauttaa heikentynyttä tasapainoa. Kenkien täytyy olla sopivan kokoiset. Jalkaterät olisi hyvä mitata ja tarkistaa kenkien oikea koko, koska jalkaterän pituus ja leveys kasvaa ikääntymisen myötä. Kengissä pitää olla hyvä kiinnitys esim. nauhat tai tarrat. Tällöin kengät pysyvät hyvin jaloissa, jolloin kaatumisriski pienenee. Ikääntyneiden olisi hyvä käyttää kenkiä myös sisätiloissa.

Kun kengissä on riittävästi säätövaraa, on ne myös helppo pukea ja riisua.

Jalkojenhoitajana osaan neuvoa sinua jalkaterveyteen liittyvissä asioissa. Jalkojen rasvaamiseenkin löytyy apuvälineitä, jos jalkoihin taipuminen on vaikeutunut. Neuvon myös mielelläni sinua kenkä asioissa.

JalkaHarmonia