Suomessa on arviolta noin 500 000 diabetesta sairastavaa. Suurin osa heistä sairastaa tyypin 2 diabetesta, joka on hitaasti kehittyvä sairaus. Se puhkeaa perinnöllisen alttiuden ja elintapojen vaikutuksesta ja voi olla pitkään oireeton. Yli puolet sairastuneista on yli 65 -vuotiaita.

Diabetes on nopeasti yleistyvä aineenvaihduntasairaus, se on yleisnimitys joukolle sairauksia, joissa verensokeri on pitkäaikaisesti kohonnut. Syynä on haiman puutteellinen insuulinintuotanto. Korkea verensokeri aiheuttaa mm. väsymystä, janoa ja virtsanerityksen lisääntymistä, jalkasärkyjä. Diabetes on muutakin kuin korkeat sokeriarvot, se on ennen kaikkea verisuonisairaus, joka aiheuttaa muutoksia jaloissa. Jalat kärsivät heikosta verenkierrosta, hermostomuutoksista ja infektioriskistä.

Jalkojen säännöllinen hoitaminen on tärkeää. Jalkojen tutkiminen, pesu, huolellinen kuivaus (varsinkin varpaanvälit), rasvaus ja jalkavoimistelu tulisi kuulua jokaisen diabeetikon arkirutiineihin samalla tavalla kuin hampaiden pesu. Kun jalkojen omahoito vaikeutuu, kannataa ottaa tavaksi säännölliset käynnit jalkojenhoitajan luona, josta saat arvokasta tietoa jalkojesi sen hetkisestä tilasta.

Päivittäinen omahoito

  • Jalkojen päivittäinen tutkiminen, esim. peilin avulla voit tarkistaa jalkapohjan tilan, onko iho ehjä?
  • Suihkuta jalat päivittäin kädenlämpöisellä vedellä.
  • Kuivaa jalat huolella pehmeällä pyyhkeellä, kiinnitä huomio varpaanväleihin. Kosteus hautoo varpaanvälit rikki, rikkoutunut iho toimii infektioporttina.
  • Rasvaa jalat, käytä rasvaa sen verran kuin iho imee. Huom! Varpaanvälejä ei saa rasvata, hautumavaara!
  • Voimistele jalkoja päivittäin, jalkavoimistelu tasapainottaa lihasten toimintaa ja nivelten liikkuvuutta sekä aktivoi jalkojen verenkiertoa.